Îmi aduc aminte de vremurile când eram mică, când nu existau mall-uri sau multe magazine. Existau doar Sora şi Central, iar second-hand-urile de lux nu apăruseră încă. Soluţia multora din noi când venea vorba de haine era Piaţa Mărăşti. Aici găseai orice: rochii de gală, adidaşi, genţi, paltoane.  Eu mergeam de multe ori înainte de sărbători sau înainte de începutul şcolii cu mama.


Am fost obişnuită să nu fac un exces din a cumpăra haine (dacă vedeam o haină în vitrină, nu îi ordonăm mamei să mi-o ia). Evident, cei mai mulţi copii din şcoala mea erau îmbrăcaţi din străinătate (sau din capitală, probabil) cu haine de firmă. Eu am dat abia prin clasa a şasea sau a şaptea de primul meu ghiozdan de firmă şi abia într-a noua de primii mei adidaşi de firmă.

Dacă până acum ceva timp nu intrăm în niciun second-hand („Vai, cum să port eu hainele altora?!”), acum vreau să vă zic că le iau pe toate la rând şi nu plec cu mâna goală. Şi mulţumită şi second-hand-urilor de lux, găsesc haine şi mai frumoase ca cele din mall, unele chiar noi, cu etichetă. Câteva chestii faine ce mi le-am luat de aici: sacou army Marks & Spencer, Zara Bowie sneakers (le spun aşa fiindcă mă duc cu gândul la „Space Oddity„), balerinii Ed Hardy etc.

Apăruseră şi mall-urile între timp (primul a fost Polus, după care a apărut Iulius). Era ceva nou, ceva însufleţit. Sincer, prima oară când am mers în Iulius m-am învârtit în cerc de două ori până să găsesc ieşirea către celelalte magazine. La început, mergeam în toate magazinele şi îmi cumpăram haine, chiar dacă nu aveam nevoie. Acum, gândesc aşa: câtă nevoie ai de această haină pe o scară de la 1 la 10? Dacă răspunsul este mai mult de 5, atunci poate o iau. Sunt mult mai cumpătată când vine vorba de a cumpăra ceva. Dacă văd ceva care îmi place, cumpăr (trebuie să fie ceva extraordinar, deosebit). Dacă nu, mai bine pun deoparte bani pentru lucruri utile.

Mai există şi site-urile de comerţ online (okazii.ro şi mercador.ro), unde se fac schimburi de haine, încălţăminte sau produse de machiaj. E cam riscant, fiindcă mulţi utilizatori nu oferă garanţie. Data viitoare când mergeţi la cumpărături, încercaţi să renunţaţi la shopaholicism şi să gândiţi raţional. Bine, se mai acceptă dăţile când suntem deprimate şi vrem să înlăturăm negativismul, cumpărând ceva frumos.

Irina Lazareanu

P.S.: Se pare ca Irina Lăzăreanu a ajuns (fără să vrea) imaginea unui magazin cunoscut din Cluj-Napoca. Tare, nu?

4 gânduri despre “Welcome second-hand, bye-bye mall!

  1. Sora si Central…. de cand nu am mai intrat in ele….a trecut ceva. Second-urile sunt dragute. Tot timpul gasesti lucruri interesante si unice de cele mai multe ori. Am gasit astazi, aici un second cu haine foarte tari, de firma si cu preturi mai mult decat rezonabile (gen Prada, Armani, etc)

    Apreciază

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s