Eram pe clasa a noua când profa noastră de română (dacă mă urmăreşte o salut) s-a gândit să ne ducă la un film în cadrul Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Dacă nu mă înşel, asta era prin anul 2007, când TIFF-ul se afla abia la a şasea ediţie. Nu mai ţin minte exact dacă am mers la Cinema Victoria sau la fostul Republica, actualual Florin Piersic. Ştiu că era undeva în centru, fiindcă liceul meu era destul de aproape de acea zonă. Auzisem până atunci de festival, dar nu pot să spun că mă interesa atât de mult la acea vreme. Atunci, era în vogă să fii voluntar (nu cã acum nu ar fi). Mulți puşti din gimnaziul meu mergeau să fie voluntari la TIFF.

la-antena-540155l
Profa noastră se gândise cã un film mut ar fi extrem de interesant pentru nişte elevi de clasa a noua. Bine, mulţi dintre colegii mei au rămas cu semne de întrebare cu privire la acel film. Şi eu am rămas cu multe intrebari, având în vedere că până atunci ştiam doar de Charlie Chaplin şi Buster Keaton, dacă vorbim despre filmul mut.
Numele primului film din cadrul TIFF: “La Antena” din anul 2007, o producţie argentiniană în regia lui Esteban Sapir, o combinaţie a genurilor drama, fantasy şi sci-fi. Genial, aș spune eu.

la-antena-715315l-horz

Filmul este plin de simboluri (cântăreaţa fără chip, copilul orb, Omul-Televizor), referinţe culturale şi istorice (nazismul, antisemitismul) şi are multe trimiteri. Îl putem caracteriza într-un cuvânt: Suprarealist. Poate cel mai interesant lucru mi s-a părut că oamenii ajunseseră să îşi mănânce propriile cuvinte. Copilul orb, Omul-Balon care apare frecvent, “La Voz” (cântăreaţa fără chip), MR TV, aceste personaje fac trimiteri la mass-media și o societate bazată pe consumul de mesaje mediatice, de fapt.

la-antena-916438l

Pot spune cu mândrie că acest film mi-a deschis “apetitul” pentru filme. Începând din 2007, aştept TIFF-ul în fiecare an, cu nerăbdare. Anul acesta nu ştiu în ce măsură o să pot ajunge să văd cât mai multe filme, având în vedere că în douăzeci de zile trebuie să predau licenţa.
În fine, vă las cu una din multele scene preferate de mine din acest film:

A, şi nu în ultimul rând:

TIFF x LBC 3

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s