Zilele acestea am tot văzut mai multe articole (asemenătoare) în care exista un clasament al “facultăţilor inutile” (inutil scris cu majuscule, ca şi cum ar condamna studenţii pentru alegerile lor), după cum spun cei de la realitatea.net 

După ce în chapeau se scuzã într-un mod extrem de penibil, spunând că “Nicio facultate nu este inutilă în principiu, mai ales dacă ai o vocaţie reală în domeniul respectiv”, jurnalistul ne enumeră următoarele facultăţi ca fiind cele mai “inutile”, după “cum spun studiile”: Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe Politice, Jurnalism, Administraţie Publică şi Ştiinţe Economice.

Tot “studiile” ne mai spun că cele mai căutate departamente sunt: Politehnica, Automatizările, Cibernetica, Informatica, Limbile Străine, Medicina, Farmacie.
Acum, aş dori să îl întreb pe cel care a realizat acest articol dacă este… mă abţin să spun cum. Doar îl întreb dacă el a frecventat cursurile facultăţii absolvite, fiindcă îi condamnă pe ceilalţi că nu „merg la facultate„. Sau poate o fi absolvit agronomia, acest lucru fiind o scuză a faptului că nu ştie a scrie, jurnalistic vorbind.

Cum se poate contrazice într-un mod extrem de grosolan, spunând că Literele nu sunt căutate, pentru ca mai apoi să spună că “Limbile Străine sunt căutate”?! Domnul sau doamna mai spune şi ca “mii de jurnalişti au rămas fără serviciu în ultimii ani” şi că în ciuda acestui fapt, studenţii se bat pe locurile facultăţilor de jurnalism.
Nu ştiu în ce măsură a avut dreptul autorul să redacteze acest articol. Ţara duce lipsa de jurnalişti DE CALITATE, iar faptul că organizaţiile mass-media nu fac o selecţie mai riguroasă, că nu îi triază pe idioţi de cei capabili este un lucru dăunător atât societăţii, cât şi companiilor, după cum bine puteţi observa şi în cazul de faţă.

Mulţumesc, Dommnule Jurnalist, că ne faci soartă mai grea şi că ne spulberi toate şansele de reuşită, pe lângă visele mari pe care le avem mulţi dintre noi. Scuzaţi-mă, o să ieşim o ţară de IT-isti şi de inginieri…? Suntem OBLIGAŢI să alegem calea pe care ne-o propun ceilalţi şi pe care nu o alegem noi…?

Evident, dacă alegem filosofia sau sociologia sau oricare dintre domeniile menţionate mai sus, vom sfârşi angajaţi ai Kaufland-ului, Carrefour-ului, ai Corei, ai Penny-ului sau ai Profi-ului, asta în cel mai bun caz. Sau, cea de-a doua soluţie: să ajungem prostituate virtuale (fetele, că tot e la modă printre studente) şi traficanţi (băieţii, că tot e la modă prin cluburi meseria asta).

Mulţumim că ne faceţi viaţa mai frumoasă, zi de zi!

Semnat,
Una dintre viitorii jurnalişti şomeri.

P.S.: recomand autorului articolului citirea cărţii de mai jos, pentru o cultură jurnalistică minimă.

the-complete-idiots-guide-to-journalism

Un gând despre “Scrisoare către mass-media românească

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s