În sfârşit, ieri a ajuns şi în mâinile mele numărul iulie al revistei ELLE România. Eram pe stradă şi răsfoiam revistă, neavând altceva mai bun de făcut. Am răsfoit-o repede să ajung la pictorialul mult discutat intitulat “35 de grade la umbră”.

După ce am analizat imaginile cu atenţie, am ajuns la aceste concluzii:

 

 • modelul este frumos;
 • locaţia este superbă!;
 • în toate ipostazele modelului i se văd doar sânii – nimic mai mult;
 • am înţeles mesajul (35 de grade la umbră, prin urmare, trebuie să ne eliberăm cât mai mult… de haine, deci de stres!).
 • de ce este coperta cenzurată, atunci…?

Acum, am văzut că a circulat următoarea problemă pe reţelele de socializare: coperta numărului iulie a revistei ELLE România a fost cenzuratã pe facebook. Cum…? Prin raportarea acesteia ca fiind “inappropriate” pentru universul virtual în care mulţi trăiesc.

Mă gândeam: există atâtea fufe notorii (scuzaţi expresia, nu am găsit alta mai adecvată) cu mii de fani pe facebook care îşi expun nurii fără jenă, însă, pozele acestora nu sunt raportate. Desigur, acestea nu sunt acţiuni artistice, ci strategii de marketing, prin urmare, ele au o scuzã (spune majoritatea).

Am citit tot articolul de pe blogul Cătălinei Vornica şi nu pot decât să îi dau dreptate în tot ceea ce spune. Nuditatea vulgară aduce cele mai multe like-uri unui profil/unei pagini de facebook. Dacă vorbim despre nuditatea artistică, aceasta se pare că nu convine majorităţii. Cu toţii sunt consternaţi dacă văd o imagine arstisticã, însă admira pulpele, nurii şi fesele vulgar expuse (şi bine plasate) de paiaţele virtuale.

ELLE iulie 3
Detalii din pictorialul „35 de grade la umbră”, ELLE iulie 2013

Fac un apel la buna înțelegere: vă rog, înainte să pretindeţi că “ştiţi modă”, mai răsfoiţi albumele foto (fie ele şi virtuale) a câtorva fotografi de modă, cum ar fi urmãtorii: Terry Richardson, Helmut Newton, Erwin Olaf, Michael Cinquino sau Marc Lagrange (sunt sigură că o să îi google-iți după ce veţi termina de citit acest post), fiindcă se pare că munca fotografilor români nu e pe placul vostru (felicitări lui Gabi Hiriţ pe această cale!).

Nu sunt părtinitoare fiindcă citesc revista ELLE luna de lună, însă ştiu prea bine ca şi ediţiile internaţionale Vogue, dar şi ELLE postează pictoriale de acest gen. Vă dau un exemplu, dacă nu mă credeţi. Elsa Pataky (culmea, am aflat că are rădăcini româneşti şi maghiare!) a pozat pentru ELLE Spania nud în numărul iulie 2008 (şi nu doar în acesta).

Prin urmare, dacă dincolo arta și libera exprimare nu sunt interzise, de ce ar fi la noi…? Mi se pare absurd cã “am trecut” de perioada comunistã și, totuși, parcã ceva ne atrage înapoi  în trecut…

Coperta ELLE
Stânga: Elsa Pataky pentru ELLE Spania, iulie 2008.
Dreapta: Anca Tiribeja pentru ELLE România, iulie 2013.

P.S.: De frică să nu mă cenzurere şi pe mine facebook-ul, m-am autocenzurat şi eu într-o poză.

Sursa foto: ELLE Spain şi ELLE Romania

2 gânduri despre “Capitolul I: Cenzura secolului XXI

 1. Draga Alexandra, ma bucur foarte mult ca te-a inspirat articolul scris de mine si iti multumesc pentru feature, insa cred ca s-a produs cumva o confuzie. Protagonista pictorialului nu sunt eu, ci Anca Tiribeja de la One Models. Oricat de mult ma flateaza aceasta confuzie, laurii i se cuvin Ancai. :). Iti doresc o seara cat mai placuta. Cu drag, Catalina

  Apreciază

  1. Oh, my. Imi cer scuze, eram foarte convinsa ca protagonista esti tu. Ma uitasem peste fotografiile tale din blogul tau si vreau sa spun ca semanati extrem de bine!

   Multumesc frumos ca m-ai atentionat si imi cer scuze, inca o data. Am modificat articolul:)

   Alexandra

   Apreciază

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s