Poate aţi aflat sau poate nu, însă în luna septembrie, între zilele 13 – 15 va avea loc prima ediţie a Festivalul Interbelic, organizat de Asociaţia Culturală Ideograma. Care este scopul acestui festival? De a onora realizările umane din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale”.

Festivalul Interbelic

          Cu toţii cunoaştem perioada interbelică. În această perioadă s-au lansat, atât pe plan literar, muzical, cinematografic şi artistic cei mai mulţi artişti. Cei de la Ideograma au declarat următoarele cu privire la programul festivalului:

  „Conceptul de bază al Festivalului Interbelic  este acela de a prezenta realizări şi personalităţi internaţionale şi româneşti care au creat în acea perioadă, într-o serie de expoziţii, spectacole, proiecţii de film şi audiţii muzicale.”

Persoane omagiat
Henry Coandă, Hedy Lamarr, Cole Porter, Mihai Şerban

Programul întreg al festivalului îl puteţi găsi aici. Eu abia aştept concertele jazz, proiecţia filmului „The Great Gatsby” (cel din 1974 în regia lui Jack Clayton) şi epoziţiile din cadrul festivalului!

 

Prima ediție a festivalului va fi In Memoriam Hedy Lamarr și Maria Tănase (de la a căror naștere se împlinesc 100 de ani).

Personaje omagiate
F. Fitzgerald Scott, Tudor Muşatescu, Maria Tănase, Gustav Machaty

          Hedy Lamarr (născută Hedwig Eva Maria Kiesler, la data de 9 noiembrie 1914 în Vienna, pe atunci fostul Imperiu Austro-Ungar) a fost o actriţă şi inventatoare a perioadei interbelice. 

Rolul principal din filmul Ecstasy din anul 1933 regizat de Gustav Machatý i-a adus multă faimă. Lamarr o impersona  în film pe Eva Hermann, o tânără femeie căsătorită cu un barbat mai în vârstă decât ea. Filmul este plin de scene care o înfăţişează nud pe Hedy Lamarr, lucru extrem de controversat pentru acea vreme.

Sursa: wikipedia
Hedy Lamarr

 

După ce s-a căsătorit cu primul ei soţ – Friedrich Mandle, un bărbat ce deţinea o companie producătoare de arme – a învăţat despre tehnologia militară şi a reuşit să îşi convingă soţul să o lase să participle la întrunirele cu tehnicienii sau partenerii de afacere. De ce îi este atribuit rolul de inventatoare lui Hedy Lamarr…? Fiindcă şi-a folosit cunoştintele dobândite pentru a crea un sistem de comunicare secretă.

Împreună cu George Anthiel, aceasta a reuşit să îşi dea seama cum să utilizeze mecamismele pianului pentru a crea o metodă de a proteja interceptarea mesajelor transmise la radio.

Sursa: The Atlantic
Schita inventiei lui George Anthiel si Hedy Lamarr

 

          Fără dar şi poate, Maria Tănase (născută la data de 25 septembrie 1913 în București) este cea mai bună voce românească din toate timpurile. Şi nu o spun doar eu, o spun şi cei care i-au atribuit numele de „Regina cântecului popular”.

Sursa: last.fm
Portretul Mariei Tanase

Străbunicii noştri, bunicii noştri şi chiar părinţii nostri au crescut cu: „Cine iubește și lasă”, „Lume, lume”, „Ciuleandra”  sau  „Mărie şi Mărioară”, cunoscutele cântece ale Mariei Tănase. Nu este de mirare că foarte multe interprete de muzică populară i-au preluat cântecele, creând cover-uri după majoritatea pieselor interpretei. Acest lucru este dovada vie că piesele Mariei Tănase încă dăinuiesc printre noi, chiar şi după 100 de ani de la naşterea artistei.

          Daca încă nu ştiţi despre ce vorbesc sau dacă n-aţi auzit de acest personaj, vă invit să urmăriţi acest videoclip ce conţine câteva apariţii video rare cu Maria Tănase. Am numit-o personaj, fiindcă muzica ei îţi aduce ori lacrimi de fericire, ori lacrimi de tristeţe, nostalgie (poate sună stupid ce spun, însă bunicii voştri mi-ar da dreptate).

Sursa: last.fm
Imagine rara infatisand-o pe Maria Tanase

 

          Acestea fiind spuse, sper că v-am convins că trebuie să veniţi la prima ediţie a Festivalului Interbelic. Eu deja m-am înscris să ajut la organizarea festivalului şi abia aştept luna septembrie! Pâna atunci, pregătiţi-vă din timp ţinutele interbelice & jazzy! Vom reveni şi noi cu câteva sugestii. Veţi afla mai multe dacăne veţi urmări pe pagina noastră de facebook, chiar aici.

          O vară frumoasă în continuare!

 

P.S.: Mai multe detalii despre eveniment găsiţi aici.

Alexandra,

Votre Belle Critique

6 gânduri despre “Prima ediţie a Festivalul Interbelic: dedicată Mariei Tănase și lui Hedy Lamarr

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s