O să fiu sinceră (ca de fiecare dată): nu prea m-a interesat chestiunea cu Roşia Montană prea mult niciodată. Da, poate activiştii înrăiţi mă vor înjura acum. N-am fost la vreo ediţie a festivalului Fân Fest. Însă îmi planificasem o excursie la Roşia Montană, mi-am zis, până nu va fi prea târziu.

 

          Stăteam în troleu de vorbă cu prietenul meu (care devorează creiere) şi îi spuneam că să mergi la protest înseamnă să te alături spiritului de mulţime. El mi-a spus, că, de fapt, e invers: dacă stau fără să fac nimic sunt ca şi ceilalţi: indiferentă, cu alte cuvinte. Avea dreptate. E ca şi când ai comenta despre politicieni că nu sunt buni, când tu, de fapt, nu mergi la vot, deci nu îţi exerciţi în totalitate drepturile de cetăţean. Problema protestului e similară cu cea a votului: nu protestezi, nu răstorni o situaţie gravă; nu votezi, nu ai reprezentaţi mai buni.

          Tot vorbind despre protestele din ultimele zile (care s-au soldat cu „amânarea” legii, dar nu şi anularea ei), mi-am adus aminte de momentul „Occupy Conti with Roșia Montană – Preoccupy Cluj”, cand 6 activiști ai organizaţiei „Salvați Roșia Montană” au fost reţinuţi la data de 7 noiembrie 2011. A fost o acţiune simbolică; acei activişti nu au vrut să incendieze fostul Hotel Continental şi nici să îl vandalizeze. Cred că acel moment i-a trezit la realitate pe clujeni şi nu doar pe ei. Prin acel eveniment, (protest, de altfel) s-a tras un semnal de alarmă cu privire la problema Roşiei Montane.

         Mi-am făcut curaj şi am fost la prima zi de protest. Vreau să vă spun că la ora 16:55, Piaţa Unirii era deja plină. Era incredibil. Vocile tuturor s-au unit creând un singur glas: cel al speranţei de a salva Roşia Montană.

          Aurul este doar o miză de faţadă. În Roşia Montană există materiale mult mai valoroase. Vorbim despre: Germaniu, Vanadiu, Titan, Nichel, Crom, Cobalt, Galiu, Arsenic, Bismut şi Feldspat Potasic. Cele câteva sute de locuri de muncă nu ar fi adus mari câştiguri românilor. Nici cei 215 milioane de metri cubi cianuri, nici cele 150 milioane euro, nici redevenţa de 6%dăruită” statului român.

          Ieri seară, înainte să adorm m-am gândit: cum ar fi să fim nevoiţi să purtăm măşti de gaze? Cum ar fi, ca urmaşii noştri să fie născuţi cu malformaţii sau handicapaţi? Cum ar fi să respirăm aer cu iz de cianură şi să dăm afară tot acelaşi aer…?

Sursa: www.evz.ro/
Pentru o lume mai bună evitaţi consumul excesiv de cianură. Vă mulţumim!

          Problema Roşiei Montane e serioasă şi mi-am dat seama, în final, că trebuie să protestezi pentru ea. Vorbesc la prezent, fiindcă legea privind acest proiect nu a fost retrasă, din păcate. Ea va fi dezbătută şi votată în procedură de urgenţă.

          „Faptul că majoritatea televiziunilor şi a presei, care până mai ieri făcea apologia proiectului RMGC, anunţă astăzi victoria străzii, e o dovadă în plus că bătălia nu s-a încheiat şi că totul e o diversiune menită să liniştească spiritele înainte de a fi cazul. PROCEDURA DE URGENŢĂ e ceea ce şi-a dorit RMGC şi Guvernul, nu e o revendicare a protestatarilor! E o procedură menită să ducă legea la vot fără o dezbatere reală (atâta câtă era) . Strada a cerut RETRAGEREA LEGII, nu votarea ei în procedură de urgenţă!

 

         Declaraţia mai sus îi aparţine lui Mihai Goţiu, declarţie prezentată într-un articol publicat azi pe Vox Publica. După cum vedeţi, lupta nu e gata încă. La protest, deci!

 

 

        Protestatara critică,

 

         Alexandra

16 gânduri despre “Problema Roşiei Montane sau Puterea Protestului

 1. Procedeul de extractie a aurului din depozitele miniere cu cianura de sodiu este printre singurele aprobate la nivel mondial. Acesta se foloseste de 100 de ani la nivel de minerit. In plus, citisem pe undeva ca statisticile ne spun ca 90% din tot aurul din lume a fost extras prin aceasta metoda. Cianura este „cam” singura capabila sa dizolve aurul. Alternative exista…dar nu la fel de profitabile.

  Pe scurt, fenomenul de extractie presupune initial dislocarea rocilor, maruntire, iar apoi tratare cu cianura de sodiu. Compusul este capabil sa dizolve aurul si apoi sa formeze aurocianuri. Spre final, se adauga intr-un material numit carbune activ.

  Cianura se trateaza apoi cu hipoclorit de sodiu. Astfel se NEUTRALIZEAZA. Acest proces este OBLIGATORIU la sfarsitul oricarui proces de extragere. Se numeste ecologizare.

  Procedeul nu este sigur in totalitate desigur. Tot timpul poate sa mearga ceva prost. Hai ca nici testele de sarcina nu ne dau rezultatul corect daca nu le folosim „cum trebuie”.

  Singurele riscuri ale „contaminarii cu cianura” se pot afirma in legatura cu compusii ce ajung in aer. Acest „impediment” se cunoaste.

  Am citit pe internet o gramada de afirmatii in genul „dezastru ecologic”, sau „extractia mortii”. Tin sa fac un mic comentariu in legatura cu asta: nu inteleg de ce mass media a aflat despre tratarea cu cianura de sodiu abia acum cativa ani. Aurul de la Rosia Montana a fost valorificat de romani prin aceasta metoda dintotdeauna. Singura problema ce exista in momentul acesta este poate ca … canadienii au tehnologia necesara sa extraga o mai mare cantitate de aur decat vom putea noi vreodata.

  Din pacate, la televizor nu am vazut pana acum sa isi faca aparitia un om cu diploma in acest domeniu iar pe internet dau doar de articole dezinformative cu privire la „alte” metodele de extractie ce prin ochii unui mic cunoscator (ce acum se dezvolta) va spun ca sunt aberante.

  Zilele trecute am aflat ca bicarbonatul previne cancerul si HIV nu face SIDA.
  Daca doriti mai multe informatii cu privire la metodele de extractie a cuprului sau aurului…am cateva carti sau va invit la haldele miniere din Maramures pentru o discutie. Inclusiv despre aceste halde circula zvonuri pe maretul internet ca cianura a ras pestii din rauri si ca a ajuns si pe la unguri. O prostie. La ora respectiva cianura „pierduta” in lacurile de aici nu putea sa omoare nici macar un microorganism datorita unei combinari cu fier. Nu mai intru in detalii, ideea e ca utilizarea necorespunzatoare a hipocloritului de sodiu a dus la incidentul din zona mea.

  Un sfat pentru oamenii ce merg la marsuri doar din efectul de turma. Intai, incercati sa va informati. Iar apoi, nu mai cititi articole prostesti de pe internet, nu uitati ca oricine isi poate da cu parerea!

  Apreciază

   1. E stiinta, nu manipulare.
    Lupule, ma refeream strict la ultima suta de ani.
    Propun atunci sa ne intoarcem pe vremea lui Decebal din toate punctele de vedere, incepand cu tehnologia.

    Apreciază

   1. Sunt doar bine documentata. Am un parinte cercetator microbiolog si urmez cursurile unei facultati in domeniu.
    In plus, tocmai am inceput un mic proiect de cercetare in legatura cu extractia cuprului.

    Apreciază

  1. 1. Sa zicem ca e vorba doar de aur si argint la Rosia, dar chiar si in acest caz, merita sa distrugi o intreaga regiune si sa lasi in urma un mare baraj de steril? Si apropo, daca e atat de sigura exploatarea cu cianuri de ce e necesara existenta acestui baraj, de ce nu se arunca efectiv in natura acest steril? Pentruca provoaca distrugerea mediului, de aceea si dumneavoastra o stiti.
   2. Ca sa va dau un raspuns „avizat” : Aurel Sântimbrean, de profesie geolog, a activat pentru mai bine de 20 de ani în zona Roșia Montana și a elaborat diverse studii cu privire la minereul existent în zonă.Pe lângă faptul că zăcămintele din Roșia Montana conțin aur și argint, mai conțin și alte multe metale importante.“În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcământ și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint câteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă.“, susține geologul român.Astfel, manevra Roșia Montana se pune în practică și pe lângă faptul că zona va fi poluată pentru mulți ani de acum înainte, statul român este păcălit de mirajul aurului și scapă din mână taxele pentru alte metale importante. Probabil că aceste informații sunt cunoscute în rândul celor care au încheiat contractul de concesiune și probabil că partea lor a fost una impresionantă pentru că altfel nu se poate explica ignoranța de care dau dovadă.
   3.Un om destept nu inseamna intotdeauna unul intelept.

   Tot respectul pentru studiile dumneavoastra, dar incercati sa priviti dincolo de fatada oferita de RMGC.

   Apreciază

   1. 1. „Sterilele miniere” sunt grupuri de cuvinte impropriu folosite. Acel zacamant este mai degraba sarac in metale. Intotdeauna se ajunge si la aceasta exploatare prin tehnologiile clasice de extractie.
    Dupa terminarea acestui proces, cianura de sodiu este tratata cu hipoclorit de sodiu. Cianura in stare naturala este toxica pentru mediul inconjurator. Existenta unui baraj este necesara pentru efectuarea acestor reactii desigur.

    2. Sunt la curent cu continutul actual al metalelor din Rosia Montana.
    Nu m-am incadrat nicicand sustinatoare a proiectului canadienilor ori impotriva lor. Imi pare rau ca am fost neinteleasa. Am expus doar singura modalitate aprobata de extractie a aurului la nivel mondial.
    Repet, cianura se folosea pentru extractia aurului de la Rosia Montana ori din zacamantul de la Baia Mare si cu cativa ani in urma. Singura diferenta e…ca era efectuata de romani.

    Nu am comentat nicicum cauza politica sau contractul dintre cele doua parti.

    Frustrarea mea consta in lipsa de informatie a publicului cu privire la biominerit si totusi inconfundabila caracteristica romaneasca de a afisa o parere la televizor si mass-media.

    Apreciază

   1. Cititorul considera date concrete oricand o propozitie incepe cu „statistic vorbind”. Nu ma refeream aici la articolul postat de tine, Ale.

    Vreau parerea unui cercetator avizat in legatura cu extractia aurului.
    SI mi-am primit-o oricum.

    Oamenii cred ce vor ei sa creada dupa cum ziceam. Hai sa militam toti pentru un mediu mai frumos la nivelul copiilor cu handicap din casele de copii. In schimb, ne preocupam de cainii strazii. Acesta este subiectul de care ne pasa mai mult?

    Apreciază

  1. Cateva dezastre au fost provocate datorita unor erori de calcul in cadrul ecologizarilor.
   In legatura cu Peru nu sunt in masura sa afirm cu tarie ceva avand in vedere ca inca nu am dat peste proiecte oficiale de cercetare. Internet-ul mi-a adus la cunostiinta din nou, doar parerea celor neavizati.
   Din cate cunosc eu, in Peru procedurile de extractie a argintului au fost respinse. Pierderile de vieti omenesti sunt puse pe seama fortelor de ordine. Aici ma refer la Santa Ana.

   Apreciază

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s