Am aşteptat cu nerăbdare Fashion Garden – Wear Romanian Designs. Pe lângă faptul că am fost partener media la acest eveniment, am încercat să îl promovez cât mai bine, pentru a aduce mai multă lume la Casino.

          În prima zi am întarziat 5 minute dupa ora 17:00, fiindcă tramvaiele nu circulă la fel de bine şi des în weekend. Deschiderea a fost de la 12:00, iar, tot la această oră, Lucian Broscăţean, a vorbit despre platforma de promovare ale studenţilor şi absolvenţilor UAD. Îmi pare rău că am ratat discursul lui, dar credeam cu tărie ca şi el va fi după-masă, alături de ceilalţi speakeri.

          În fine, prima zi de Fashion Garden a început în forţă, cu discursul lui Marian Pălie (Sfârşitul Modei), care a vorbit despre „Paşii esenţiali pentru «ieşirea din modă»”. Marian Pălie a amintit de „fenomentul antropologic Lady Gaga” spunând că această femeie „a adus haute couture-ul în stradă”. Ori, când vorbim despre haute couture ne gândim la „excentricele femei din Paris”. S-a vorbit mult despre informaţie versus cunoaştere: oamenii sunt interesaţi să ştie, să fie informaţi mai mult decât să cunoască şi să aprofundeze. Cunoaşterea se face în timp, iar „Moda îţi promite fericirea dar nu ţi-o oferă niciodată”, mai spunea Pălie. Totodată, s-a mai vorbit şi despre „falsificarea ideii de Creaţie”, făcându-se referire la brand-urile fast fashion, care adaptează (sau, să spun mai bine… copiază?) piesele marilor case de modă, făcând moda şi trendurile accesibile oricărui om. „Putem fi geniali odată la 6 luni?”, a mai întrebat, retoric, Marian Pălie, vorbind despre munca ce stă în spatele marilor branduri.

DSCF5652
Marian Pălie

          După discursul lui Marian Pălie a urmat Mirela Bucovicean, care a avut tema de discuţie: „De ce alegem designul românesc?”. Un răspuns a fost: „Trebuie să ne amintim de valorile noastre, de tradiţii, de autenticitate”. Sigur mulţi dintre noi s-au întrebat de ce sunt scumpe hainele designerilor români. Explicaţia Mirelei a lămurit problema: „sunt scumpe pentru că nu cumpărăm”. Apoi, designerul, estimează că nu va avea extrem de mulţi cumpărători, alegând să facă serii limitate ale produselor sale şi nu în serie, cum ar trebui. Este bine să mai cumpărăm hainele designerilor români pentru „a păstra banii «în familie»”. Chestia asta este valabilă şi pentru celelalte produse româneşti, mai compeltez eu. Mirela a spus că momentan pe Molecule-F există 45 de designeri, dintre care 5 sunt foşti studenţi ai UAD-ului. A mai vorbit şi despre poveştile din spatele brand-urilor 109, Maria Lucia Hohan şi Rhea Costa. Că tot s-a vorbit şi despre vedetele româneşti, am fost curioasă să ştiu  de ce vedetele noastre poartă creţii româneşti. A fost fost o întrebare pentru lămurirea personală, mai mult, iar bănuielile mi-au fost confirmate: totul este doar o strategie de marketing. Mirela m-a mai amuzat când a povestit despre „pozele la panou”, arătându-ne cele mai frecvente poziţii de pose. Ce-i drept, am făcut şi eu o poză la panou, la cererea fetelor (Iulia, Cătălina şi Oana) cu care m-am întâlnit la eveniment.

DSCF5667
Mirela Bucovicean
DSCF5670
Expoziţia – powered by Molecule-F

          După terminarea conferinţei am mers şi am fotografiat veşmintele designerilor din cadrul Molecule-F. Tocmai când mă îndreptam să fac acest lucru, Lucian Broscăţean apare în faţa mea şi îmi întinde mâna să facem cunoştinţă. Pe moment, am rămas şocată. Mi-a spus că nu ştia dacă sunt eu (online-ul e diferit complet de realitate) şi că îi place foarte mult ceea ce fac eu, în cadrul blogului La Belle Critique. Eu cred că spuneam întruna „da, da, da”, fiindcă nu ştiam ce să spun. Nu am apucat să îi spun nici ieri că îi urmăresc activitatea de când era pe băncile facultăţii, şi, că, dintre tinerii designeri români îi apreciez enorm munca (plus că îmi place viziunea lui şi amprenta personală adusă designului românesc.)

          În ziua a doua de Fashion Garden am ajuns cu un sfert de oră mai repede şi am ocupat locul meu şi al colegei mele, Isabela. Conferinţa a debutat cu discursul lui Marian Pălie (Sfârşitul Modei), care a avut tema: „De la utopia belgian – niponă la Papa Francisc”. M-a interesat extrem de mult subiectul, fiindcă am început să urmăresc şi eu tot mai mult munca designerilor belgieni şi japonezi. Moda ori este independenţă, ori este vorba de sclavagism (făcând referire la marile brand-uri de modă) iar, „Realiştii se adaptează, idealiştii schimbă lumea”. Începând cu anul 1962 a început „era renunţării”, am aflat. „Această eră a renunţării s-a transformat în minimalism, sau, după cum ar spune si Yohji Yamamoto, lene.” Ghiciţi cine a fost primul promoter al minimalismului? Nu v-aţi fi aşteptat la asta: Papa Ioan Paul al II- lea. Detaliile specifice Evului Mediu prezente în îmbrăcămintea papilor au fost înlocuite, creându-se, astfel, stilul minimalist, adoptat de atâţia designeri deja.

DSCF5764
Ziua a doua, Marian Pălie

          Mirela Bucovicean a urmat să vorbească despre „Viaţa de designer de după facultate”, iar Liana Martin a abordat tema „Designer + Investitor = Industria Modei”. Design-ul vestimentar înseamnă investiţie. Investiţie într-un business, într-o echipa întreagă şi în promovare. Cel puţin asta am reţinut. Am aflat şi că există designeri care investesc 10 000 de euro/lună pentru promovarea propriului brand. Pentru a-ţi face numele/brand-ul cunoscut, trebuie să investeşti, pentru ca mai apoi să îndeplineşti sau să răspunzi doleanţelor publicului. Desigur, designerii nu au nevoie doar de bani: mai trebuie şi creativitate, multă muncă, dăruiretehnică şi pricepere, aş adăuga eu. Toate acestea pe lângă susţinerea de orice fel. Este urât să rezumăm totul la bani, nu…?

DSCF5779
Mirela Bucovicean, ziua a doua.

          „Moda este o industrie făcută de artişti”, a declarant Liana Martin. Total de acord. Însă, pentru a răspunde cerinţelor acestei industrii nu trebuie să îţi anulezi identitatea ca artist…? Vorbind despre designerii tineri care doresc să se lanseze „pe piaţă”, căci despre ei era vorba.

          Spre final, a urmat Elena Basso Stănescu, care a vorbit despre „Feedback-ul în modă”. Dânsa a vorbit despre Şcoala de Modă Românească, respectiv Şcoala de Modă din Cluj-Napoca. Am urmărit o serie de imagini frumoase cu munca/realizările studenţilor din cadrul secţiei de design vestimentar. „Cât la sută e moda artă, cât la sută e moda business”, a fost o întrebare ridicată în cadrul conferinţei

          Mă bucur că în a doua zi lumea a participat activ la conferinţă, generându-se numeroase discuţii (care cred ca au ajuns şi pentru prima zi). Speakerii au răspuns întrebărilor din sală, după care s-a luat o mică pauză: seara s-a încheiat cu o prezentare de styling cu piesele Molecule-F şi cu piesele absolvenţilor UAD aduse la eveniment.

DSCF5811
Prezentare de styling

          Styling-ul: absolvenţii UAD.

          Hairstyling-ul: Headline Romania.

          Accesorii: Atelier 173.

          Modele: Euromodels Agency.

          Personal, mi-a plăcut prima ediţie de Fashion Garden – Wear Romanian Designs. Îi mulţumesc pe această cale Ralucăi Popa pentru că a ales La Belle Critique  partener media al evenimentului ( mulţumesc pentru pliantele cu tendinţe – aţi făcut o treabă foarte bună!. Plus decorul, realizat cu ajutorul Ligii Studenților Științelor Vieții CN – LSSV, Nea Garden şi Chic Ville – genial! Aştept, deja, a doua ediţie Fashion Garden! Mă bucur că în Cluj-Napoca se organizează evenimente frumoase cum a fost acesta. Mă bucur că am reuşit să pipăi şi să văd, în sfârşit, piesele absolvenţilor UAD din acest an – absolut perfect executate!

          Felicitări organizatorilor pentru idee, felicitări TIMAF pentru găzduirea acestui eveniment. Felicitări tuturor celor implicaţi şi mulţumim spearkerilor pentru că au traversat ţara pentru a furniza informaţii noi şi preţioase celor interesaţi (realmente) de domeniul modei şi nu doar atât.

          Designerii care au şi-au expus creaţiile în cadrul evenimentului Fashion Garden – Wear Romanian Designs (în ordinea alfabetică a numelui sau a brandului): 

Alina Botea

Lucian Broscăţean

Magdalena Butnariu

Andreea Castrase

Andra Cliţan

Atelier 173

Diana Flore

Lana

Le Petit Indigent

Adelina Ivan

M12

Alina Morar

Parlor

Pas du Tout

Patzaikin

Elena Perseil

Cristina Sabaiduc

Ancuţa Sarca

      P.S.: nu uitaţi de pollVă rog frumos să îmi răspundeţi în număr cât mai mare. Mulţumesc!    

      Mai multe poze din cadrul evenimentului găsiţi pe pagina de facebook La Belle Critique aici.

          Un început de săptămână frumos,

Semnatura 11

4 gânduri despre “Prima ediţie Fashion Garden – Wear Romanian Designs s-a încheiat.

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s