Înainte de a mă cataloga cinică sau ipocrită, vreau să declar că îmi place moda, dar doar o anumită parte a ei. Aş putea găsi nenumărate motive (false) pentru care iubim moda, însă cred ca acestea au fost discutate deja.

 1. Dacă nu eşti în trend, nu eşti „fashion”. Clar. O spun clar şi răspicat, fiindcă eu, abia dacă achiziţionez  2-3 piese (ieftine) pe sezon. Nu investesc prea mult, dar nici prea puţin, fiindcă viaţa m-a învăţat că investiţia trebuie făcută cu cap. Mereu îmi cumpăr piese-cheie ce nu există la momentul respectiv în garderoba mea. Ultima piesă vestimentară cumpărată? Pantaloni negri cu pense în stil ţigaretă. 14 RON, made in Germany. Arată splendid, noi, ca de 140 RON. Trendurile trec, nu vă mai avântaţi să cumpăraţi sofisticături ieftine.

2. Moda este (prea) colorată. Zilele trecute m-am dus la mătuşa mea dragă (care toată viaţa ei a lucrat în industria textilă, şi care, probabil, a văzut mai multe culori decât am văzut eu) şi mi-a spus: „Iar te duci la înmormântare?”, în condiţiile în care eu aveam o fustă culoarea mov-închis pe mine. Piesele vestimentare colorate sunt frumoase doar atunci când sunt combinate cu bun gust. Aceeaşi regulă se aplică şi la piesele negre.

 3. Shop, shop, shop. Mass-media, oamenii, publicitatatea, mall-urile, prostia ne încurajează să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie. Nu am înţeles niciodată de ce sexul slab simte nevoia să aibă dulapul plin de „hăinuţe” care sfârşesc prin a fi vândute pe mercador.ro

 4.Magazinele-mari-care-copiază-piesele-vestimentare-furnizate-de-către-marile-case-de-modă-internaţionale vs. designul românesc. Alt lucru pe care nu l-am înţeles şi nu îl voi înţelege poate niciodată: de ce oamenii investesc în piese de o calitate îndoielnică şi nu investesc în piese autohtone? Şi să nu îmi veniţi cu replica „Românii nu au bani ca să îşi cumpere haine scumpe”, fiindcă e o minciună gogonată. Mall-urile şi magazinele menţionate mai sus sunt pline. Un snob/neînvăţat dă 500 RON pe un palton de proastă calitate, în loc să dea tot atâta pentru o piesă vestimentară semnată de un designer român cu adevărat valoroasă.

5.     Moda înseamnă totul. Moda nu există. Da, aţi auzit bine. Prietenul meu îmi spune asta de 4 ani încoace. La început nu îi dădeam dreptate, dar acum tind să cred că ceea ce spune este adevărat. Moda reprezintă ceea ce eşti tu. Dacă vrei să fii cu adevărat unic, nu îi mai lăsa pe ceilalalţi să îţi spele creierul. Mai bine spală-ţi sacoul negru clasic şi scoate-l la plimbare, poartă bocancii prăfuiţi cu cea mai vaporoasă rochie din garderoba ta, sau… nu ştiu! Fă orice atâta timp cât rămâi TU, prin unicul tău mod de a fi.

Yohji Yamamoto quote

 

P.S.1: Moda mai spune să nu ieşi niciodată cu hainele necălcate din casă. Mai ales dacă eşti o persoană publică/cunoscută. Nu e fashion deloc.

P.S.2: Paraodxal şi ironic, mă duc să pregătesc tendinţele pentru primăvară/vară 2014. Stay tuned & connected.

 

Modista modestă,

Alexandra

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s