Zilele trecute am vorbit despre primele colecţii de la linia master, prezentate în cadrul Galei UAD 2014, ediţie care a ajuns la a 20-a aniversare. Colecţiile pe care le vom prezenta astăzi sunt ale următorilor absolvenţi: Ruxandra Moldovan; Gabriela Dejo; Aitai Lorincz; Vanessa Oros şi Lucian Rusu.

Ruxandra Moldovan – Structuri Organice

Ruxandra Moldovan 1

Ruxandra Moldovan 2

Dacă am aduce laolaltă structurile organice şi arhitectura modernă, adăugând pe alocuri detalii de factura rococo sau barocă, detalii raportate la contemporaneitate, s-ar putea naşte o colecţie feminină şi spectaculoasă, precum cea a Ruxandrei Moldovan, intitulată “Structuri Organice”. Volumele şi culorile ce amintesc de natură (deci, de structurile organice) fac din colecţia Ruxandrei Moldovan o adevărată capodoperă, reprezentată de jocul dominaţiei dintre arhitectură şi natură.

 

Gabriela Dejo – Imperfection

Gabriela Dejo 1

Gabriela Dejo 2

Cu toate că numele colecţiei Gabrielei Dejo face apel la imperfecţiune, colecţia mi s-a părut perfectă: de la styling, la accesoriile alcătuite din materiale ce amintesc de rogojine sau paie, de la concept la execuţia în sine a pieselor vestimentare. Totul a pornit de la estetica japoneză, mai precis de la “wabi-sabi” sau arta de a găsi frumuseţea în imperfecţiunea naturii. Este vorba despre acceptarea efemerului, a tot ceea ce înseamnă dezvoltare, degradare, moarte sau transcedenţă. Una dintre colecţiile mele preferate de la linia master. Felicitări!

 

Aitai Lorincz – Memoriile unui destin

Aitai Lorincz 2

Aitai Lorincz 1

Doar la menţionarea numelui “Regina Maria” mi-am dat seama despre cum ar putea arăta colecţia lui Aitai Lorincz, intitulată sugestiv “Memoriile unui destin”. La vederea ansamblurilor create de către tânărul designer absolvent, am zâmbit, fiindcă intuisem corect. Rochiile de inspirate de croiala impusă de Paul Poiret în perioada Art Deco, de cămăşile de noapte ţărăneşti sau de sumanele boierimii au alcătuit o colecţie feerică, atemporală. Fiindcă vorbim despre Regina Maria, un personaj care a fost şi va rămâne un astfel de personaj.

 

Vanessa Oros – Subcultural Fusions

Vanessa Oros 2

Vanessa Oros 1

O văduvă postmodernă, sofisticată. Acestea au fost cuvintele care mi-au trecut prin minte când am observat colecţia Vanessei Oros, “Subcultural Fusions”. Dacă vom mai adăuga şi câteva influenţe de post-punk & neo-punk, glam şi gotic, obţinem o fuziune a stilurilor reprezentate de mai multe subculturi. Stilul colecţiei este unul de factură minimalistă, păstrând, însă, caracterul edgy al pieselor vestimentare. Volumele imense folosite în olecţie au fost de o opulenţă covârştiroare, motivată de jocul dintre delicat şi dur.

 

Lucian Rusu – Radical din chip

Lucian Rusu 1

Lucian Rusu 2

Citisem un articol foarte interesant despre colecţia lui Lucian Rusu care m-a impresionat. Aritcolul se află pe blogul lui Angelo Sălăgean care spunea următoarele despre colecţia lui Lucian Rusu, “Radical din chip”: „În unsprezece outfit-uri, Lucian Rusu a reuşit să sintetizeze lucrările artistului Ashkan Honavar şi romanul celebrului scriitor «invizibil» Antoni Casas Ros, intitulat «Teorema lui Almodovar». Un matematician şi un transsexual – două identităţi aflate la periferia normelor standardizate, se regăsesc ca oglinzi în care răzbate posibilitatea transfigurării a ceea ce o societate întreagă se mulţumeşte să clasifice drept «deviere».” Prin urmare, putem spune că fragmentarea mentală şi fragmentarea corporală constituie punctul de plecare a colecţiei lui Lucian Rusu. Dacă adăugăm şi câteva detalii preluate din industria mijloacelor de transport precum materialele din care sunt alcătuite tapiţeriile automobilelor sau folosirea unor părţi din roţile de biciletă, vom obţine o colecţie plină de contraste, uşor futuristă şi techy.

Acestea fiind spuse, am incheiat seria articolelor dedicate colecţiilor din cadrul Galei UAD, eveniment care a celebrat acest an 20 de ani de existenţă. Mai multe detalii despre eveniment veţi putea citi în noul număr Whisper Magazine.

O

Alexandra

2 gânduri despre “Gala UAD 2014: Colecţiile semnate Ruxandra Moldovan, Gabriela Dejo, Aitai Lorincz, Vanessa Oros şi Lucian Rusu

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s