M-am bucurat să văd anul trecut că articolul dedicat expoziţiei absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design a fost bine primit. Intenţia mea era clară: să motivez lumea să meargă la astfel de evenimente, expoziţii, în special. De ce…? Nu din snobism – nici vorbă. Pentru că un astfel de eveniment merită să fie promovat, în scopul de a aduce cât mai mulţi vizitatori. Nu am apucat să fac post-ul cu expoziţia, fiindcă am fost prinsă cu Gala UAD din acest an, după cum aţi putut observa. Îmi pare rău că există astfel de publicaţii care văd doar partea negativă dintr-un astfel de eveniment. Din păcate, vara în Cluj-Napoca nu prea există activitate, în sensul că majoritatea studenţilor pleacă acasă.

Am ajuns cu un sfert de oră înainte ca expoziţia să fie deschisă. Publicul a fost numeros (şi frumos). Mi-a plăcut faptul că am zărit şi câteva persoane importante din Bucureşti (invitaţii speciali ai Galei UAD). Spre deosebire de anul trecut, am regăsit mai multe lucrări de la secţia pictură sau grafică. Şi am văzut câteva lucrări foarte bune. Să începem, aşadar:

Andrada Ioana Moroşan – Metabaroc, licenţă. Coordonator ştiinţific:  Conf. Univ. Dr. Nicolae Man. Secţia pictură.Andrada Ioana Morosan - Metabaroc, licenta. Prof coordonator conf. univ. dr. Nicolae Man

 

Sabina Elena Dragomir – Refugiu. Coordonator ştiinţific:  Conf. Univ. Dr. Nicolae ManSabina Elena Dragomir - Refugiu. Coordonator; conf univ. dr Nicolae Man
Kirilla Anca Roxana – Substrat, master. Secţia grafică.

Kirilla Anca Roxana - Substrat. Master Grafică 2

 

Kirilla Mihai Andrei – Din lumea celui care nu cuvântă, master. Secţia grafică.

Kirilla Mihai Andrei - Din lumea celui care nu cuvântă. Master Grafică

 

Florina Sacară – Sclavii fericiţi, master. Secţia grafică.Florina Sacară - Sclavii fericiţi. Master grafică 1

La secţia de fotografie şi video – Procesarea computerizată a imaginiiam am văzut alte lucrări remarcabile şi nişte teme extrem de interesante:

Ozana Mureşan – Aqua Mea, licenţă. Coordonator ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Feleki KarolyMuresan Ozana 1

 

Gavriluţă Mihaela – Măşti, licenţă. Coordonator ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Dorel Găina

Gavriluţă Mihaela - Măşti. Coordonator Prof. univ. dr. Dorel Găina

 

Sauer Yvette – Despre Portret, licenţă. Coordonator ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Feleki KarolySauer Yvette - Despre Portret. Prof. univ. dr. Feleki Karoly 2

 

Chira Alexa – Monştrii şi Oameni, licenţă. Coordonator ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Dorel GăinaChira Alexa - Monstrii si Oameni. Coordonator Prof. univ. dr. Dorel Gaina

 

Şi secţia de sculptură a avut lucrări interesante, unele dintre ele având ca punct de pornire concepte puternice sau actuale:

Ciprian Muntean – Nutriţie, licenţă. Secţia sculptură

Ciprian Muntean - Nutritie. Licenta. Specializarea Sculptura 2
Una dintre lucrarile mele preferate din cadrul expozitiei. Felicitari pentru alegerea conceptului si pentru realizarea lucrarii!

Paul Vasile Pop – Abundenţe Toxice, licenţă. Secţia sculptură.

Paul Vasile Pop - Abundente Toxice, licenta - sculptura 1-horzŞi, bineînţeles, secţia design şi secţia design vestimentar. La secţia design mi-a plăcut o lucrare, în mod special: este vorba de lucrarea lui Aliz Pătcaş, intitulată „Gravitaţie în zbor”. Despre lucrare, Aliz a spus următoarele:

„Este o machetă ce urmareşte un studiu stilistic care se poate transpune în modele viabile, purtabile. Machetele au fost realizate cu ajutorul unui printer 3D.

Aliz Patcas - Gravitatie in zbor 5-vertUltimele, dar nu cele din urmă, sunt lucrările de la secţia design vestimentar. Aici am văzut câteva din colecţiile absolvenţilor de la master sau licenţă, lucrări care nu le-am putut admira în cadrul Galei UAD, dar care au surprins prin stilul inovator al câtorva dintre studenţi sau prin conceptele propuse:

Szados Apolka – Wild Ballerina, licenţă.

Szados Apolka - Wild Ballerina  3
Piesele propuse de Szados Apolka sunt bazate pe oscilatia intre doua personaje feminine: unul care cocheteaza cu baletul, iar altul cu culturismul. S-a urmarit cultura corpului in socitatea actuala, mizandu-se pe contrastul dintre puternic si fragil.

Florentina Chiriţă – Doodle, licenţă

Florentina Chirita - Doodle 1-horz
Cu totii stim ca Doodle-ul este un tip de desen utilizat de catre copii, reprezentand o activitate usor superficiala. Florentina Chirita a preluat aceasta modalitate de exprimare, adaptand piesele vestimentare la nivel de streetwear. In plus, materialele au fost realizare pe cale manuala, folosindu-se o tehnica specială de împâslire.

Pap Kincso Beata – Third Gender, licenţă

Pap Kincso Beata - Third Gender
Pornind de la imaginea animalelor hermafrodite, Beata a Pap Kincso Beata a realizat o colectie in cadrul careia a dezvoltat tema celui de-al treilea gen. Personajul conturat in aceasta colectie este unul androgin, care are o feminintate aparte, ascunsa sub hainele de inspiratie masculina. Stofa groasa si pielea marcheaza elementele masculine, in vreme ce materialele precum voalul sugereaza femininul.

Nagy Anna-Eszter – Natural Updating, licenţă

Nagy Anna-Eszter - Natural Updating
Iata o tema interesanta: confruntaarea dintre nostalgia individului pentru reintoarcerea la natura vs pasiunea lui pentru tehnologie. Colectia lui Nagy Anna-Eszter a fost construita in jurul unui personaj care doreste sa se refugieze in natura, dar care nu renunta la tehnologie. O temă foarte bună, felicitări!

Adriana Chiluţi – Hunting Spot, licenţă

Adriana Chiluţi - Hunting Spot 14
Adriana Chiluti a pornit de la alcatuirea costumului de vanatoare din anii ’30-’40, meditand asupra rolului femeii moderne si asupra influentei masculine in garderoba acesteia. Colectia este una minimalista, cu forme supradimensionate, broderii extrem de bine executate si printuri ingenioase. O colectie care mi-as fi dorit sa o vad prezentata in cadrul galei UAD.

Oana Jugnaru – Mr. Green, licenţă

Oana Juganaru - Mr. Green
Personajul propus de Oana Jugnaru este un gentleman postmodern, conectat la tot ceea ce inseamna ecologie. Vestimentatia a pus in valoare importanta naturii si frumuetea ei. Interventiile de la nivelul materialelor redau structurile unor elemente ale naturii: frunze, muschi sau materiale lemnoase.

Aceasta a fost propria-mi selecţie cu lucrările prezentate la expoziţia absolvenţilor UAD din anul 2014. Felicitări tuturor absolvenţilor, nu aţi încetat să mă uimiţi şi în acest an. Mai multe imagini din cadrul expoziţiei în curând, pe pagina de facebook.

Hasta la vista,

Alexandra

Update 1: Mai multe poze găsiţi aici.

 Update 2: Mai multe lucrări şi un alt articol dedicat expoziţiei absolvenţilor UAD găsiţi pe blogul Ficăi Bălăncan aici.

2 gânduri despre “Expoziţia absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design 2014

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s