Corina Comarnitchi este un artist complet, din toate punctele de vedere. Doar privindu-i CV-ul şi numeroasele fotografii din albumele de pe pagina oficială de Facebook mi-am dat seama de acest lucru. Fie că pictează, fie că realizează veşminte de poveste, bijuterii, jucării sau obiecte de genul papier mâché, Corina pune suflet în tot ceea ce face, iar acest lucru se observă.

Pictura Corina Comarnitchi 1
Picturi realizate in acrilic pe panza de catre Corina Comarnitchi: Baietel si Fetita.

Cu toate că a absolvit secţia de design vestimentar (la nivel de licenţă) şi secţia de textile (la nivel de masterat), Corina are multe alte pasiuni pe lângă designul vestimentar: fotografia, arta grafică, confecţionarea de bijuterii cu totul aparte, pictura sau confecţionarea de obicte de genul papier mâché. Am dorit să ştiu mai multe despre aceste pasiuni ale Corinei. Iată ce mi-a răspuns Corina:

 

„De când mă știu am fost într-un mediu artistic. Am terminat Liceul de Arte Plastice, apoi am absolvit Facultatea de Design din Timişoara, unde mi-am dat licenţa în design vestimentar, dar având ca tema realizarea costumelor pentru o piesă de teatru a lui Molière. Sunt o fire creativă, curioasă, nerăbdătoare de a încerca mereu câte ceva nou, de a evolua, mereu mă frământa câte ceva. Pentru mine toate acestea se împletesc într-un mod firesc.”

Pictura Corina Comarnitchi 2
Pictura realizata de Corina Comarnitchi: Arlequin and Ballerina.

În picturile şi desenele Corinei se poate observa un leitmotiv extrem de interesant: arlechinul, respectiv arlechina. De unde pasiunea pentru aceste personaje…?

„Teatrul mi-a placut dintotdeauna, cel clasic şi commedia dell’arte. În picturile mele există un fel de arlechin-balerină sau cuplul de arlechini. Artiștii mei de suflet Corneliu Baba, Antoine Watteau, Ștefan Câlţia, Edgar Degas au tratat aceste subiecte în lucrările lor. Măştile, faţa albă cu obrajii roşii, romburile din îmbrăcăminte simbolizează bufonul: dualitatea fiecărei fiinţe, propria sa faţă de măscărici. ”

 

Pictura realizata de Corina Comarnitchi: Femeia-Arlequin .
Pictura realizata de Corina Comarnitchi: Femeia-Arlequin .

Un lucru interesant de remarcat în lucrările Corinei Comarnitchi este faptul că artista pune accent pe teatralitate, dacă vorbim despre conceptul pieselor vestimentare. Am aflat mai multe despre acest lucru şi despre personajele care o inspir pe Corina atunci când creează piese vestimentare:

„Piesele vestimentare au fost gândite ca fiind prêt-à-porter, dar preferinţa și înclinaţia mea pentru teatru, retro și recrearea unei atmosfere a unei epoci trecute, poate puţin idealizată, m-a făcut să realizez aceste fotografii cu o atmosfera puternic teatrală, prin machiaj, coafură, accesorii, elementele de decor din papier-mâché, prelucrarea digitală a imaginilor.”

Creatie vestimentara realizata de Corina Comarnitchi.
Creatie vestimentara realizata de Corina Comarnitchi.

Chiar şi atunci când pictează, desenează sau când creează jucării, Corina se inspiră din lumi cu adevărat speciale. Ce fel de personaje o inspiră în aceste creaţii?

„În general sunt tot personaje inspirate din lumea teatrului sau din poveşti: personajul arlechin, clovnul, tutu-ul balerinelor sau coloritul pastelat al rococoului.”

Papusi Corina Comarnitchi 1
Jucarie 100% handmade: Louise, creata de Corina Comarnitchi.
Papusi Corina Comarnitchi 2
Jucarii 100% handmade: Animalute de jucarie realizate de Corina Comarnitchi.

În final, nu puteam să nu întreb şi de proiectele de viitor ale Corinei, fiindcă ştiam sigur că acestea sunt numeroase. Iată ce am aflat despre acestea:

„Proiectele mele de viitor se ţes în jurul acestor preocupări care s-au cristalizat în viaţa mea. Pictura de şevalet este şi va rămâne o zonă în care mă voi exprima, cred, pe durata întregii mele vieţi. În viitor am de gând să exploatez mai mult această latură a mea, zona copilăriei, care mă inspiră foarte mult şi care mă atrage. Dar viaţa are deschiderile sale şi sunt încântată să cunosc şi să dezvolt zone artistice noi în funcţie de «întâlnirile» pe care mi le oferă ea.”

Interviul integral îl veţi putea citi în noul număr Whisper Magazine iunie/iulie 2014, în curând.

Un august plin de poveste,

Alexandra

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s