Anul acesta, echipa Whisper Magazine a avut plăcerea de a participa la cea de-a treia ediţie a Festivalului de modă şi design Be Creative din Sibiu (prin Lucian Bora şi Iulia Andrei), fiind şi partener media al evenimentului. Colega mea, Iulia Andrei a avut onoarea de a parte din juriul Be Creative, alături de nume mari din industria modei româneşti: Daniela Maria Bădilă, Olimpia Urdea, Carmen Secăreanu și Sergiu Chihaia.

A treia ediţie a festivalului Be Cretive a debutat la data de 5 septembrie, orele 20:00, în incinta Palatului Brukenthal din Sibiu. În interiorul celebrului palat sibian a fost amenajată o scenă unde au fost prezentate colecţiile a peste douăzeci de designeri ce au concurat pentru numeroasele premii oferite de festivalul Be Creative.

În prima seară s-au prezentat primele colecţii (treisprezece la număr) în ordinea în care urmează:

    1. Emilia Tudoran & Iulia Ghenea

1. Emilia Tudoran & Iulia Ghenea 1 - horiz
Designerii brandului Beliv,  Emilia Tudoran şi Iulia Ghenea (absolvente ale UNArte Bucureşti) au deschis cea de-a treia ediţie a festivalului Be Creative prezentând publicului o colecţie ce doreşte să recomemoreze identitatea ţării noastre, evidenţiindu-se, prin urmare, aspectele tradiţionale, nealterate de trecerea timpului. Volumele inedite prezente în colecţie fac din aceasta una dintre cele mai bune colecţii inspirate din portul tradiţional  pe care le-am văzut până în prezent. Colecţia a primit locul I la categoria designeri.

   2. Cazacu Elena

2. Cazacu Elena 1 - horz
The Inner Manifestum”, colecţia Elenei Cazacu are un caracter urban, punând, totodată, accent pe confort, care reprezintă cel mai mare lux. Geometriile şi asimetriile prezentate în colecţii accentuează caracterul urban al colecţiei. O colecţie extrem de omogenă şi reuşită.

   3. Stan Marius

3. Stan Marius 1 - horiz

În colecţia sa intitulată „Beyond” (colecţie pentru sezonul toamnă/iarnă 2014-2015), Stan Marius (absolvent UNArte Bucureşti) a impus o viziune futuristică, inspirată de designerul Red Hourani şi arhitecta Zaha Hadid (despre a cărei muncă am vorbit mai demult). Materialele preponderent folosite au fost lâna şi stofa, colecţia fiind unisex. Stan Marius a câştigat locul III, colecţia sa fiind premiată de către juriul Be Creative.

    4. Ciungan Andreea Roxana

4. Ciungan Andreea Roxana  3 - horiz

„Edenul” imaginat de către Ciungan Andreea Roxana a fost inspirat de relaţia dintre Adam şi Eva, povestea colecţiei fiind ţesută în jurul grădinii Edenului. Liniile minimaliste şi jocul simetrie vs. asimetrie leagă trecutul de prezent, omul de natură, făcându-l să facă o incursiune la propriile lui origini.

    5. Saracutti Francesca

5. Saracutti Francesca 1 - horiz

După cum spune şi titlul colecţiei, „Wool Mania” reprezintă o colecţie în care lâna este vedeta, aceasta fiind inspirată din tradiţie şi artă. Există multe pasteluri & culori neutre în colecţie, tonuri reci şi tonuri calde, tocmai pentru a pune în evidenţă vedeta colecţiei, şi anume lâna. O colecţie extrem de rafinată.

    6. Andreea Constantin

6. Andreea Constantin 1 - horiz

Privind colecţia Andreei Constantin, mi-am adus aminte de colecţia semnată Ann Demeulemeester pentru sezonul primăvară/vară 2014: fiecare model feste învăluit într-o armură proprie (concept care stă la baza colecţiei intitulată „Inter Eon”). Colecţia propune câteva jocuri interesante: contrastul între rigid şi fluid, transparent sau dens, sensibil şi dur, închis sau deschis, contrastul între lumină şi umbră. Inspiraţia principală a colecţiei: formele curbe prezente în arhitectură, liniile masculine predominând, adăugându-se şi un strop de feminin.

    7. Pîrvu Roxana

7. Pîrvu Roxana 1 - hoirz

Colecţia Roxanei Pîrvu (absolventă UNarte Bucureşti) a pornit de la un accesoriu vestimentar destul de controversat din istoria modei: corsetul, „cea mai seducătoare piesă vestimentară feminină, aflată la graniţa dintre suferinţă şi frumuseţe”, după cum spune şi autoarea colecţiei care a câştigat premiul special al presei. Corsetul a fost regândit şi trnasformat dintr-un obiec de „tortură” în obiect ce aduce aminte de fetişismul contemporan.

    8. Andra Cîrligeanu

8. Andra Cîrligeanu 1 - horz

Colecţia „Digital Deco” a Andrei Cîrligeanu a pornit de la un element arhitectural extrem de interesant: vitraliul. Legătura stabilită între interiorul şi exteriorul vitraliului creează două medii conexe. Totodată, printurile prezente în colecţia Andrei Cîrligeanu aduc aminte de perioada Art Deco, reflectându-se luxul contemporan, care se rezumă la minimalism, o nouă structurare din punct de vedere tehnologică, având, totodată, o viziune culturală actuală.

    9. Nicoleta Mădălina Ioniță

9. Nicoleta Madalina Ionita 1 - horiz

„La femme fleur” – o colecţie care face apel la feminitatea tipică anilor ’50, plusând prin deconstructivismul contemporan. Printurile digitale inserate în ansamblurile vestimentare oferă colecţiei un aer vibrant, formele cambrate într-un mod lejer, liniile simple şi moderne fac din colecţia Nicoletei Mădălina Ioniţă un adevărat manifest feminin al postmodernităţii.

    10. Victor Maruscsak

10. Victor Maruscsak 1 - horiz

„Night Wish” conţine zece ansambluri mixte, bazate pe explorarea elementelor de construcţie, având influenţe din arhitectura gotică. Ţinutele, inspirate de arhitectura gotică devin din simple veşminte adevărate costume de scenă. Negrul predomină în colecţia lui Victor Maruscsak (absolvent al Facultăţii de Arte din Oradea), marcând perioada întunecată, de căutare a unor răspunsuri în ceea ce priveşte Divinitatea sau transcendentul. Colecţia lui Victor Mauscsak a câştigat premiul doi oferit de juriu.

    11. Brenda Veres

11. Brenda Veres 1 - horiz

Brenda Veres a cărei colecţii se intitulează simplu „Future” a creat o colecţie extrem de omogenă, cu un aer futurist, caracterizată, totodată, de seriozitate. Liniile, volumele şi simetriile perfecte folosite în colecţie au conferit colecţiei un aer dramatic, plin de mister.

    12. Alexandra Onisa

12. Alexandra Onisa 1 - horiz

În colecţia sa intitulată „Psinkelf”, Alexandra Onisa a vorbit clar despre exprimarea liberă a femeii în societatea contemporană. Tatuajul este o formă de artă care convieţuieşte împreună cu umanitatea, prinzând viaţă în imaginea de ansamblu a spaţiului urban. Ansamblurile create de Alexandra Onisa transpun spiritul şi personalitatea purtătorilor de tatuaje la nivel vestimentar. Liniile constructive geometrice sunt susţinute de o paletă cromatică în care tatuajele subordonează ansamblul închis.

    13. Szasz Beata

13. Szasz Beata 3 - horiz

Jungla Urbană („Urban Jungle”) imaginată de Szasz Beata face referire la viaţa zilnică a oamenilor. Putem face o paralelă între junglă vs. jungla urbană, urmând să ajungem la concluzia că acestea sunt identice: în ambele există aceeaşi agitaţie, acelaşi fremăt. Ţinutele au fost realizate din piele şi blană naturală.

 

Acestea au fost primele colecţii prezentatea în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Be Creative. Diseară vom prezenta colecţiile din ziua a doua şi celelalte premii.

 

Creative since ’91,

Alexandra.

Credit foto: Lucian Bora; Valentin Besa.

Modele: Cleopatra Models

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s