Vă spun sincer: nu am vrut să abordez subiectul alegerilor prezidenţiale 2014. La nivel online, am avut doar patru postări pe reţelele de socializare legate de alegerile prezidenţiale. Însă am urmărit postările tuturor prietenilor din lista mea, fie că erau din Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti, Timişoara, Constanţa sau Iaşi, şi am ajuns la o concluzie: revoluţia a pornit online.

Victor Ponta, Elena Udrea, Monica Macovei şi Klaus Iohannis - candidaţi pentru titlul de preşedinte al României Sursa foto: adevarul.ro
Victor Ponta, Elena Udrea, Monica Macovei şi Klaus Iohannis – candidaţi pentru titlul de preşedinte al României
Sursa foto: adevarul.ro

Să începem cu începutul: înainte de turul întâi, am urmărit campaniile tuturor celor înscrişi în cursa pentru prezidenţiale. Monica Macovei, candidat independent, a fost prima (aş spune eu) care a reuşit să mişte online-ul, fiindcă vedeam frecvent pozele de profil ale prietenilor care o încurajau. Monica Macovei a reuşit să câştige o mare parte din tinerii români. Pe urmă campania Elenei Udrea, care o prezenta pe candidata Partidului Mişcării Populare ba într-o şcolăriţă kinky, ingineră sexy sau doctoriţă hot. Campania lui Klaus Iohannis, candidatul din partea Alianţei Creştin Liberale mi s-a părut una deloc agresivă, ba chiar aş putea spune că a avut relevanţă, dată fiind situaţia actuală din Romania. Cât despre campania lui Victor Ponta, candidatul Partidului Social Democrat… aici trebuie să ne oprim şi să analizăm câteva evenimente.

Icoana PSD-ista. Foto: atacdebuzau.ro
Icoana PSD-ista.
Foto: atacdebuzau.ro

PSD şi-a pus speranţele în tânărul candidat şi prim-ministru, Victor Ponta. Dar ce faci atunci când acţiunile tale meschine devin cunoscute de o întreaga ţară şi lumea iese în stradă pentru a schimba ceva în acest sens…? Pe lângă clasicile punguţe cu brelocuri şi pixuri cu PSD oferite prin oraşele mai mari, s-au oferit şi alte bunuri. Spre exemplu, este cunoscut cazul din campusul Haşdeu din Cluj-Napoca, unde studenţii primeau 50 RON pentru un vot pro-Ponta. Bineînţeles, mediul rural a fost manipulat şi mituit din nou în cele mai meschine metode, însă cea mai penibilă metodă de a-ţi câştiga candidaţi a mi s-a părut apelul la BOR şi împărţirea de iconiţe cu Părintele Arsenie Boca şi PSD, cu îndemnul de a-l vota pe Victor Ponta. Să nu mai menţionăm darea de alimente sau transportul oamenilor dintr-o comună în mai multe comune cu scopul de a obţine mai multe voturi (turul II). Lumea a sesizat aceste lucruri, iar astfel a început revoluţia online, care s-a mutat în stradă, în cele din urmă.

Români din München aflaţi la coada de votare, cu zâmbetul pe buze. Sursa foto: romaniatv.net
Români din München aflaţi la coada de votare, cu zâmbetul pe buze.
Sursa foto: romaniatv.net

După turul I, la cum stăteau lucrurile, toată lumea se aştepta ca Ponta să iasă preşedinte, fiindcă era uşor pentru el. Primul lucru ce motivează această afirmaţie este organizarea dezastruoasă a alegerilor din diaspora. Sute de mii de oameni din Europa nu au reuşit să voteze în turul I, dar şi în turul II, unde prezenţa la vot a crescut considerabil. Probabil domnul prim-ministru ştia clar unde merg voturile din diasporă, şi a preferat să recurgă la un act de laşitate care să-i aducă câştigul locului de preşedinte al României.

Oamenii aflaţi în străinătate au stat ore întregi pentru a-şi exercita votul. Şi tot nu au reuşit. Ceea ce înseamnă un singur lucru: li s-a încălcat un drept fundamental – dreptul la vot. Dar nimeni nu scapă nepedepsit.

Prima dezbatere electorala difuzata de Realitatea: Klaus Iohannis Sursa foto: realitatea.net
Prima dezbatere electorala difuzata de Realitatea: Klaus Iohannis
Sursa foto: realitatea.net
Prima dezbatere electorala difuzata de Realitatea: Victor Ponta Sursa foto: realitatea.net
Prima dezbatere electorala difuzata de Realitatea: Victor Ponta
Sursa foto: realitatea.net

După ce Iohannis şi Ponta au intrat în turul II, a urmat prima dezbatere televizată, la Realitatea, la data de 12 noiembrie. Iniţial, Iohannis a dorit să nu se prezinte la niciuna dintre dezbateri, însă a fost mai bine că s-a prezenta la prima dezbatere, unde l-a urecheat pe „Mickey Mouse” destul de tare, punctând organizarea execrabilă a alegerilor din diaspora. Să nu mai menţionăm penibilul situaţiei, când Ponta stătea cu fiţuicile în mână exact ca un elev care a venit cu temele gata făcute de acasă (dar mă întreb, ca şi prim-ministru, nu trebuie să ştii toate aceste lucruri, oricum…?).

14 noiembrie 2014
14 noiembrie in Cluj-Napoca Sursa foto: Andrei Niculescu
Detalii din 14 noiembrie in Cluj-Napoca Sursa foto: Claudia Veja
Detalii din 14 noiembrie in Cluj-Napoca
Sursa foto: Claudia Veja

După cum am spus, protestele s-au mutat din online pe stradă. Astfel, în data de 8 şi în data 14 noiembrie am ieşit cu toţii în stradă în Cluj-Napoca. Mărturisesc că nu sunt o protestatară înfocată, însă prietenii m-au convins de necesitatea acestui fapt şi, în cele din urmă, m-am convins eu singură de acest lucru. În data de 14 noiembrie au fost peste 10 000 de oameni în stradă în Cluj-Napoca care au fost alături de diasporă. „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze!” au strigat glasurile mulţimii. Zeci de steaguri naţionale, sute de însemne şi pancarte cu mesaje sugestive, mii de oameni care au fost alături cu sufletul de cei dinafară.

Ziua de 16 noiembrie sau ziua în care s-a produs schimbarea în România. Sursa foto: Andrei Niculescu
Ziua de 16 noiembrie sau ziua în care s-a produs schimbarea în România.
Sursa foto: Andrei Niculescu

Ieri, la data de 16 noiembrie, am ieşit din nou în stradă. Tuturor ne era frică. Ne era frică să sperăm. Ştiam doar că nu mai putem sta pe loc încă cinci ani, fiindcă am stat destul 25 de ani. Am întâlnit mii de suflete pline de speranţă. Am întâlnit copii, studenţi, mame şi chiar câteva persoane în vârsta care s-au încumetat să ne însoţească la drum.

WP_20141116_004
In drum spre Casa de Cultura a Studentilor…

 

WP_20141116_008
…si iata-ne ajunsi.

 

În cele din urmă, la orele 22:00 am început să mărşăluim prin centrul Clujului strigând: „Uniţi salvăm toată România”. Au început să sosească din ce în ce mai mulţi oameni. 3G-ul nu mai mergea bine, şi voiam să aflăm rezultatele finale. În jurul orei 23:20, un glas s-a auzit: „Am câştigat!”. Cântând imnul ţării noastre, am aplaudat, ne-am îmbrăţişat, am urlat şi ne-am bucurat, sperând că viitorul acestei ţări va fi unul mai bun şi râzgândindu-ne în ceea ce priveşte emigrarea.

 

Trăiască România!

Trăiască Klaus Iohannis!

Trăiască românii de pretutindeni!

 

Mândră (în sfârşit) că sunt româncă,

Alexandra

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s