Faceţi cunoştinţă cu Rebekka Ivácson, un artist complex. Rebekka a absolvit secţia de grafică publicitară în cadrul Universităţii Partium din Oradea. Rebekka ilustrează, desenează, pictează şi adoră fotografia. A avut numeroase expoziţii atât în România, cât şi în Ungaria, Danemarca, Germania, Austria şi Suedia. În luna ianuarie a acestui an Rebekka a încercat să dea o formă materială creaţiilor ei: a început să realizeze diferite produse în care pot fi regăsite picturi sau ilustraţii proprii.

Rebekka Ivacson
Rebekka Ivácson

Am observat că pasiunile Rebekkăi sunt extrem de numeroase şi am fost curioasă să ştiu care a fost prima pasiune pe care a dezvoltat-o şi motivele pentru care a dezvoltat această pasiune. Şi am aflat o poveste foarte drăguţă:

„Am început să desenez cu furculiţa pe peretele proăspat vopsit de către parinţii mei. Apoi am continuat în grădiniţă, iar de atunci nu am încetat. Primul desen de care îmi aduc aminte: eram în clasa I, am reuşit să desenez un puişor cu patru labe… Am văzut că ceva nu este în ordine, dar nu realizam care este «greseala». Eram în clasa a VII-a când am început să desenez din ce în ce mai mult. Nu eram genul de copil care în timpul liber nu ştia ce să facă. Întotdeauna îmi găseam ceva, iar acest ceva era, în cele mai multe cazuri, desenul. Ştiam că vreau să învăţ mai mult în acest domeniu, aşa ca am dat admitere la Liceul de Artă. Şi am reuşit. ”

2014_Fairy05

Analizând numeroasele lucrări ale Rebekkăi, am observat că unul dintre conceptele abordate de către artistă este personalitatea şi modul în care aceasta se schimbă. „Cum se transpune personalitatea în lucrările tale grafice, spre exemplu?”, am întrebat.

„Personalitatea cred că este aproape indescifrabil de complexă. De cele mai multe ori ne întâlnim numai cu fracţiuni de personalităţi, cu manifestări temporare. Încerc să capturez ceva din aceste fracţiuni, mai mult de atât, nu ştiu dacă este posibil.”

 

Closer by Rebekka Ivácson
Closer by Rebekka Ivácson

Mi-a captat atenţia unul dintre cele mai recente proiecte ale Rebekkăi, dar şi unul dintre cele mai diferite: „Closer”. A fost o pură introspecţie sau…?

„Autoportretul «Closer» era un experiment mai simplu: un autoportret alternativ cu ajutorul căruia voiam să subliniez faptul că în procesul cunoaşterii unei persoane trebuie să lucrăm cu aceste fracţiuni de detalii. De asemenea, în cunoaşterea unei persoane, un rol foarte important îl are jocul. Dacă suntem destul de norocoşi şi acordăm/primim timpul necesar, putem până la urmă să asamblăm piesele cubului Rubik. La fel, o când o personalitate se desfăşoară mult mai onest în timpul jocului, atunci are posibilitatea să uite de «teatralitatea» din viaţa de zi cu zi.”

Concealment by Rebekka Ivácson
Concealment by Rebekka Ivácson la Sibiu.

 

„Concealment” este un alt proiect al Rebekkăi care este total diferit de celelalte proiecte pe care artista le-a realizat în trecut. Prima expoziţie de tipul performance a fost organizată prima oară în luna iunie, Oradea. O parte din lucări au fost expuse şi în Sibiu, în luna noiembrie. Dar ce înseamnă „Concealment” şi care a fost ideea din spatele proiectului?

„«Concealement» înseamnă ascundere, tăinuire. Ideea principală a proiectului a fost procesul de cunoaştere, relaţia dintre bărbat şi femeie, faţa ascunsă a Eu-ului fiecăruia. Masca ascunde în întregime sau doar parţial faţa, jucând un rol important în procesul de cunoaştere şi cel al schimbării identităţii. Natura duală, paradoxul Eu-lui şi cel al măştii coexistă.”

Watercolor 3-horz
Watercolor by Rebekka Ivácson

 

Mereu am o curiozitate de a şti ce anume înseamnă arta pentru un artist. Ce înseamnă arta pentru Rebekka Ivácson?

„Self-expression. Un fel de terapie. În loc să mă duc săptămânal la psiholog, când lucrez mă transfer într-o altă lume. Am nevoie de această sedinţă din când în când :).”

Watercolor 5-horz
Concealment by Rebekka Ivácson

 

În final, am rugat-o pe Rebekka să îmi povestească două-trei cuvinte despre proiectele sale de viitor:

„Am început deja să lucrez la următorul proiect. Tematica va avea legatură şi acum cu psihologia, cu semtimentele, cu personalitatea. Va fi din nou un proiect mai mare, vom avea de lucru. Sper să terminăm intr-un an. Între timp, aş mai organiza o expoziţie mai mică, cu ilustraţiile mele. Şi între planuri pentru anul viitor mai este prezentă şi îmbogăţirea gamei de produse semnate Rebekka Ivácson.”

Interviul integral îl veţi putea citi în noul număr Whisper Magazine care va fi lansat în curând.

Lucrările Rebekkăi Ivácson pot fi găsite pe:

rebekkaivacson.com

terem.ro

Produsele create de către Rebekka Ivácson pot fi achiziţionate pe:

saatchiart.com

etsy.com

online-gallery.ro

facebook.com

society6.com

 

Sursa foto: înmânate personal de către Rebekka Ivácson, sibiu.eventya.eu

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s