Ieri a fost o zi în care am retrăit ce am trăit acum paisprezece ani, la data de 11 septembrie 2001. Îmi amintesc şi acum că stăteam în vechea locuinţă, cu televizorul pe ProTV, urmărind un film oarecare, când programul a fost întrerupt: imagini şocante, pe care la acea vârstă nu le puteam digera sau înţelege (nici nu îmi făcusem buletinul). Dar acum, privind în urmă, înţeleg totul.

Nu ştiu dacă ieri, 7 ianuarie 2015 a fost vorba despre fanatism, despre încălcarea drepturilor omului sau cele ale jurnalistului, despre religie, despre politică sau despre crez. Nu ştiu ce a fost în mintea acelor oameni care au omorât atât de simplu, fără să clipească măcar, 12 jurnalişti care, poate, au spus prea mult cu un preţ.

Caricatură realizată de către Jean Jullien
Caricatură realizată de către Jean Jullien. Sursa foto: realitatea.net

Dar asta nu e tot – ceea ce a fost ieri e doar începutul a ceea ce va urma. Privind Live Feed-ul ProTV-ului nu îmi vine să cred că oamenii mor în continuare, lăcaşe de cult sunt vandalizate totul în numele a ce sau al cui…?

Nu vreau să îmi răspund la întrebare şi nu vreau să vă răspundeţi nici voi – sigur s-ar ajunge la polemici inutile despre religie, politică, război, alianţe şi alte lucruri de acest gen.

E amuzant, fiindcă anul trecut aveam un gând în minte, când ajunsesem într-un oarecare blocaj: cum ar fi dacă aş risca totul şi aş fi jurnalist de război? Acum am ajuns să îmi pun o altă întrebare: aş mai vrea să fiu un jurnalist (şi poate nu neapărat de război) având în vedere că aş putea să îmi pierd capul pentru că spun adevărul? Mă gândesc serios şi zilnic la lucrul acesta şi cred că am ajuns într-un impas, fiindu-mi frică, poate, să mă exprim liber într-o ţară liberă.

Condoleanţe către membrii redacţiei Charlie Hebdo şi ai apropiaţilor acestora.

Ceci n'est pas une arme de destruction massive
Ceci n’est pas une arme de destruction massive, de către Tony Saint Laurent. Sursa foto: twitter.com

 

#JeSuisCharlie

Alexandra

Donnez moi votre avis:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s